Zondag 24 november: Blaaskwintet Blaasvaak – Kerk Den Andel

Activiteiten
Datum
Entree
€ 10,00 graag contant betalen.

Extra informatie

Zondagmiddag 24 november bezoekt blaaskwintet Blaasvaak Den Andel. Het kwintet brengt een onderhoudend programma met muziek uit de Franse romantiek, ondermeer Debussy, Ibert, Bizet. Beschouwelijke lyriek wordt afgewisseld met spannende ritmes en dito akkoorden.

Blaasvaak is in 2004 ontstaan uit een initiatief van enkele houtblazers uit het Fries Kamerorkest die graag ook eens in kleinere bezetting wilden spelen. Spelen in een symfonieorkest is leuk, maar als blazer wil je niet altijd tachtig maten rust uittellen. Ze wilden meer blazen: Vandaar de naam. Sinds 2009 speelt het kwintet in de huidige samenstelling: Anna Andela, fluit; Herman Leusman, hobo; Alrik Voolstra, klarinet; Richard Kop, hoorn en Jan Kuipers, fagot.

Blaaskwintetten vormen een klassieke ensemble-samenstelling, net als symfonieorkesten of strijkkwartetten. Veel componisten schreven sinds eind 18e eeuw regelmatig voor deze samenstelling: fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot.
De Duitse componisten Antonín Reicha en Franz Danzi waren de ‘founding fathers’ van deze kamermuziek. Zij onderkenden voor het eerst de mogelijkheid tot het verbinden van de fluit en hoboklank aan die van de hoorn en de fagot. Daartoe zetten zij de toentertijd zojuist geïntroduceerde klarinet in die beide klankgroepen verbindt. Tegen het eind van de 18e eeuw werden blaaskwintetten ook wel gebruikt als ‘streamingsdienst’ bij de opkomende burgerij en de kleine adel. Deze mensen bezochten de opera en wilden de volgende dag de deun die ze hoorden ook aan hun visite laten horen. Blazers waren voor een habbekrats bereid hun kunsten te vertonen en dus een relatief voordelige manier om thuis muziek te kunnen beluisteren. Op die manier zijn er veel bewerkingen ontstaan van bekende klassieke werken, juist voor blaaskwintet.

Blaasvaak speelt in de eerste plaats voor het eigen plezier en is er trots op dat ze helemaal ‘handgemaakte’ muziek maken, zonder elektronische toevoegingen of hulpmiddelen.

Het kwintet geeft zo’n 10 optredens per jaar, meestal in het noorden van het land.

Het concert op 24 november in de kerk van Den Andel begint om 15.30 uur.  Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje.